Vi hjælper dig med at finde det rigtige basistøj til din kropstype

At sammensætte den perfekte garderobe kan være en udfordring, især når moden skifter hele tiden. Det er vigtigt at have en god forståelse for, hvad der klæder ens figur og hvilke basiskøb, der er nødvendige for at opnå en modebevidst og stilfuld stil.

Heldigvis har Give Tøjcenter nu lavet en styling-guide, der giver råd og tips til at sammensætte den perfekte garderobe til netop din kropstype. 

Grib chancen for at opdatere din garderobe med Give Tøjcenters råd herunder og føl dig selvsikker og smuk i hverdagen. Moden skifter hele tiden, men ved at følge vores råd, kan du være på forkant ved at  have en god basis garderobe og kunne finde de nyeste trends , der passer til netop din kropstype.

Kroppen er lige så forskellig og unik, som vi er som personer. Og nogle gange kan det være svært at finde det helt rigtige tøj blandt  alle de fristende farver og mønstre.

Her er det en stor hjælp, hvis du er klar over hvilken form/figur, der passer til lige nøjagtig din kropstype. Den er nemlig med til at bestemme, om du har det bedst i eks. tætsiddende bukser, T-shirts, jakke, kjole, hel- eller halvlange kjoler. 

Herunder finder du de forskellige figurer/kropstyper og nederst et par generelle gode råd.

For at finde din kropstype, kan du følge nogle enkle trin:

Start med at tage tøj på, der ikke strammer.

     -   Stil dig foran et stort spejl.

     -   Vurdér dine skuldre, talje og hofter objektivt og sammenlign med en oversigt over kropstyper.

     -   Bemærk om der er et “hul” mellem talje og arme, hvilket kan indikere en X-figur- .

     -   Tænk på kombinationen af skuldre, talje og hofte for at finde din kropstype.

     -   Husk på, at du kan være en kombination af flere kropstyper.

Når du har fundet din kropstype, kan du gå videre til at vælge tøj, der fremhæver dine styrker og skjuler dine svagheder. Det kan være en god idé at investere i basis tøj, der passer til din kropstype og derefter eksperimentere med nye stile og farver.

Tøj til Timeglas / X figur

Tøj, der sidder til foroven og med lidt mere vidde i skørt eller buks, vil fremhæve taljen og skabe balance mellem over- og underkrop. Sørg for at vælge materialer, der sidder godt til kroppen, da for meget volumen i tøjet, kan få figuren til at virke for stor.

Overvej for kvindernes vedkommende at vælge bukser og nederdele, med høj talje, da de fremhæver taljen yderligere, med mindre du har en kort overkrop, hvor det er vigtigt med en lav talje på underdelen.

For herrerne er det væsentligt at vælge den lave talje, så skulderpartiet fremhæves.

En løstsiddende kjole for kvindernes vedkommende og en løsthængende T-shirt eller bluse for herrerne, vil nedtone figuren, hvis dette ønskes i stedet.

Undgå for meget volumen i tøjet på både over- og underkrop, da det kan skabe et overvægtigt look, også selvom du ikke er overvægtig. Hold dig også fra løstsiddende tøj, da det vil skjule din smalle talje, med mindre der er tale om en cardigan eller jakke, som stadig viser basistøjet under. For kvinders vedkommende er det en fordel at lukke en jakke lige under brystet, så dette fremhæves og giver følelsen af ekstra benlængde, hvorimod herrerne lukker jakken midt på maven og derved fremmer skulderpartiet.

 

Vælg gerne tøj til overkroppen med V-hals eller for kvindernes vedkommende stor halsåbning.

Som kvinde er det ikke en fordel med blonder eller løse detaljer på skulderpartiet, med mindre du har en lang overkrop.

Tøj til Pæreform / A-figur

Vis gerne overkroppen frem med slankt tøj og eventuelt en jakke, som er kort skåret.

Undgå lommer, som sidder på siden af hofterne og lårene, da det giver udtryk af brede ”bløde” lår. Evt. lårlommer må hellere sidde lidt lavt på buksen.

Brug af mørkere farver på overkroppen og lysere farver på underkroppen kan faktisk give illusionen af balance og skabe en optisk illusion om volumen for neden, som fremmer den smallere overkrop. Det er også en god idé at gå efter bukser eller kjoler med vidde for neden, da dette kan hjælpe med at fremhæve dine ben i stedet for hofter.

Som for X-figuren er det også for A-figuren væsentligt at fremhæve taljen med fx bælter eller knap i jakken.

Med en skarpt skåret jakke eller for kvinderne, fx en lille blonde eller en bred krave/revers, vil det være muligt at fremhæve skulderpartiet og fokus flyttes til overkroppen.

Lodrette linjer slanker lår- og hofteparti.

Hvis benene føles korte, kan let hæl på skoene fremme benenes længde.

Tøj til V-figur

Hvis du som kvinde har smallere hofter end skuldre, kan kjoler med korte ærmer, v-hals, talje-detaljer eller vidde i skørtet skabe balance og kurver. For kvinderne kan empiresnit (med snit under barmen) også være en god idé.

Høje hæle og længde på en eventuel kjole giver et feminint look og nedtoner det atletiske look.

Korte nederdele kan, trods et feminint look på overdelen, skabe kasseform, hvis taljen ikke fremhæves med bånd, bælte eller elastik.

Som herre vælges den tætsiddende overdel, der fremmer skuldre og overkrop, og gerne en regulær eller tætsiddende buks, med lav talje. Sæt gerne en cardigan, bluse eller klassisk jakke til.

Tøj til søjleform /H-figur.

Har du en søjleform med skuldre og hofter af samme bredde og næsten ingen talje, vil kjoler med indsnit under barmen og vidde nedover være et godt valg for dig som kvinde. Du kan bære alle længder af kjoler, og hvis du foretrækker en nederdel, så overvej en med A-snit og læg, der vil give volumen til hofterne. 

Hvis du som kvinde har smallere hofter end skuldre, kan tøj med korte ærmer, v-hals, talje-detaljer eller vidde skabe balance. 

For kvinderne kan empiresnit (med snit under barmen) også være en god idé.

For herrernes vedkommende er det væsentligt at vælge regular fit, hvor tøjet ikke strammer, men alligevel former kroppen. På denne måde kan hofterne gøres smallere og sætte fokus på overkroppen. Vælg evt. T-shirts med farver eller tekst, som flytter fokus opad. Shorts og knickers kan med fordel vælges i længde lige under eller over knæet.

Husk at en ret ryg også flytter fokus.

Tøj til æbleform / O-figur

Som herre gælder ligesom ved H-figur, at det er væsentligt at vælge regular fit, hvor tøjet ikke strammer, men alligevel former kroppen. På denne måde kan hofterne gøres smallere og sætte fokus på overkroppen. Vælg evt. T-shirts med farver eller tekst, som flytter fokus opad. Shorts og knickers kan med fordel vælges i længde lige under eller over knæet.

En løsthængende bluse/cardigan kan gøre en fin detalje, så længe denne ikke bliver for lang og dermed skjuler, at der findes en bagdel i bukserne. 

Som kvinde med o-figur kan den enkle kjole med flotte farver, en fin enkel halsudskæring og evt en detalje på ærmerne give et flot udtryk. Vælg ikke kjoler med mange flæser, eller draperinger på overkrop og skuldre.

Du kan med fordel vælge overdele, der er skåret umiddelbart under brystet og med ”høj talje”, hvor fokus bliver på dine skuldre og barm. Alternativt vælg en overdel som bluse/cardigan eller jakke, der går lidt ned over bagdelen, mens basistøjet under sidder mere tæt til kroppen (regular fit). En jakke kan med fordel have en meget lille taljefacon, men overdriv ikke.

Bukser med lav talje og vidde i benene balancerer dine proportioner og får dine ben til at se længere ud. 

Bukser med lidt linning og uden vidde kan give indtryk af afslappethed, så vær opmærksom på, at buksen har en detaljegrad, der fremmer det klassiske udtryk, hvis den skal syne festlig. 

Lodrette striber hjælper med at få dig til at se højere og slankere ud. Undgå vandrette striber og draperinger, da det giver fremtoning af ekstra bredde på overkroppen ved at fremtone figuren. Draperinger, plissé og lignende bør derfor også være lodrette, hvis de vælges til. 

En smal sko med højde fx en stilet, vil fremhæve dine ben, og samtidig give dig ekstra højde.

For både kvinder og mænd gælder, at jo færre knapper, lynlåse og brede bælter, der er synlige foran, jo fladere syner maven. Ligeledes vil en mere åben halsudskæring fremme indtrykket af velvære.

Et par ekstra tips til at fjerne fokus fra din mave.

Det er vigtigt at tøjet sidder komfortabelt og følger din krop, samtidig med at du undgår tætsiddende tøj, der fremhæver maven.

Brug af flere lag som fx cardigans eller jakker kan også hjælpe med at distrahere fra maven og give et slankere look.

Det er bedst at undgå bælte omkring maven, hvis du mangler talje, da dette vil tiltrække opmærksomhed til området. Hvis du alligevel vælger at bruge et bælte, så vælg et tyndt bælte, da det vil give mindre fokus og overvej placeringen af bæltet.

Sørg for at skabe asymmetri, hvor længden af overdel/underdel ikke er ens og hvor bare ben ikke har samme længde som shorts eller nederdel.

Brugen af accessories som fx tørklæder, ur, halskæder, øreringe, sko, briller mm kan være med til at fjerne fokus fra maven.

En let gennemsigtig eller løsthængende top/bluse over badetøj kan ligeledes flytte fokus fra form til figur, hvor fx mænds skuldre og kvinders bryster vil blive fremtonet.

Sørg altid for, at have noget ensfarvet basistøj, som kan komplimentere eventuelle farver, mønstre og faconer.

Vi anbefaler også at bruge “shape wear” i form af strømpebukser, underbukser mm.